Обмеження закордонних поїздок керівників підприємств: судові справи


Із 1 січня 2022 р. діють податкові зміни, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р. № 1914-IX. Документ передбачає зміни й до КАС України, а саме його доповнено ст. 289-2 та внесено зміни до ст. 283 і 77.

У П'ятому апеляційному адміністративному суді відзначають, що адміністративну справу з приводу тимчасового обмеження права громадян України на виїзд за межі території України розглядає суд упродовж 48 годин з дня подання відповідної позовної заяви.

Апеляційні скарги на судові рішення в таких адміністративних справах можуть бути подані у 10-денний строк із дня їх проголошення. Суд апеляційної інстанції розглядає справу у 10-денний строк після закінчення строку на апеляційне оскарження з повідомленням учасників справи.

Рішення суду у справах щодо встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України (п. 7 ч. 1 ст. 283 КАС України) підлягає негайному виконанню.

Суб'єкт владних повноважень, тобто орган ДПС, повинен подати суду всі наявні в нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.