Оподаткування ЄСВ витрат з підвищення кваліфікації працівника, який працює за договором ЦПХ


Головне управління ДПС у Тернопільській області роз’яснює, що відповідно до абзацу другого п. 1 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ платниками єдиного внеску є роботодавці — підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань).

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є, зокрема, сума винагороди фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ).

Згідно з пп. 2.1.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосередньо з працівниками) за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, включаючи договір підряду (за винятком фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності), належить до фонду оплати праці, на яку нараховується єдиний внесок за виконану роботу.

Проте згідно з п. 3.24 Інструкції № 5 витрати підприємства на підготовку та перепідготовку кадрів, зокрема на навчання працівників в установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів, не віднесені до фонду оплати праці та не включаються до бази нарахування єдиного внеску.

Постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюється за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Перелік № 1170). Згідно з п. 9 розділу ІІ Переліку № 1170 до таких витрат відносяться витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійну підготовку та перепідготовку кадрів.

Отже, сума витрат, понесених підприємством (роботодавцем) у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника, який виконує роботи за договором цивільно-правового характеру, нє є базою нарахування єдиного внеску.


Від редакції. Цікаво, а вартість підвищення кваліфікації працівника, який виконує роботи за договором цивільно-правового характеру, не буде оподатковуватися також і ПДФО?