Основне місце роботи визначають за заявою працівника


Міністерство економіки України в листі від 07.10.2021 р. № 4712-06/49022-07 роз’яснило, як визначити, яке місце роботи є для працівника основним.

Згідно з п. 12 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» основне місце роботи — місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на її підставі.

Також п. 3¹ частини другої ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що застрахована особа зобов’язана повідомляти страхувальника, в якого особа працює за основним місцем роботи, про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання).

Таким чином, основне місце роботи працівника може визначатися за його заявою.

Щоб змінити основне місце роботи, працівник повинен відкликати попередню заяву про визначення такого місця роботи основним. З дати заяви про відкликання ознака основного місця роботи змінюється на роботу за сумісництвом.

У разі зміни основного місця роботи на роботу за сумісництвом роботодавцю доцільно внести зміни до трудового договору з цим працівником.

Слід зазначити, що законодавством про працю не передбачено вимоги відкликання заяви працівником про визначення основного місця роботи в разі звільнення, а також не встановлено типової форми заяви під час прийняття на роботу (звільнення з роботи).

Лист Мінекономіки від 07.10.2021 р. № 4712-06/49022-07