Особливості працевлаштування ВПО: пільги для роботодавців


ЛоготипЗ початком повномасштабного вторгнення РФ значна кількість українців були змушені покинути свої домівки і виїхати на підконтрольну Україні територію в пошуках захисту і роботи.

Тому досить важливим є надання підтримки таким людям, особливо щодо працевлаштування. Адже наявність постійної роботи означає, у тому числі, стабільний дохід, а це, у свою чергу, задоволення першочергових потреб, які потрібні для гідних умов життя людини.

Ті громадяни, які були змушені залишити своє місце проживання через збройний конфлікт, але залишилися в Україні, є внутрішньо переміщеними особами. Законодавством передбачено працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах. Детальніше про це розповідає головна юристка Іванівського бюро правової допомоги Юлія Юзик.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні» від 20.03.2022 р. № 331 визначено, що роботодавці, які влаштували на роботу працівників, що отримали статус внутрішньо переміщених осіб, мають право на компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування таких осіб.

Хто може отримати компенсацію

Зазначені виплати можуть отримати роботодавці, окрім тих, які є бюджетними установами (за винятком надавачів соціальних послуг), фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.
 

Які умови отримання компенсації

Компенсація призначається за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за дотримання таких умов:

Розмір і тривалість виплат компенсацій

Сума компенсації становить 6500 гривень щомісяця за кожного працівника, що має статус ВПО, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Встановлена загальна тривалість надання компенсації – два місяці з дня працевлаштування ВПО (без можливості продовження/перепризначення у разі повторного працевлаштування).

Загальний строк дії програми: упродовж дії воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.
 

Що необхідно зробити роботодавцю для оформлення компенсації

Не раніше ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування ВПО необхідно подати заяву про компенсацію витрат в один із таких способів:

Рішення приймається регіональним центром зайнятості протягом п’яти календарних днів після отримання заяви від роботодавця (крім подання заяви через портал "Дія") та надсилається роботодавцю протягом трьох календарних днів у спосіб, обраний ним. У разі подання заяви через портал "Дія" роботодавцю автоматично засобами порталу "Дія" надходить повідомлення про результати обробки інформації для отримання компенсації витрат.


Джерело: Безоплатна правова допомога