Особливості списання сум недоїмки з ЄСВ


Головне управління ДПС у Київській області роз’яснює, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX, який набрав чинності 10.12.2020 р., розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон про ЄСВ) доповнено п. 9-15, згідно з яким підлягають списанню за заявою платника та в порядку, визначеному цим Законом, несплачені станом на 01.12.2020 р. суми недоїмки, нараховані:

Списанню підлягають суми недоїмки, нараховані за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р., а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, включно до дати подання заяви про списання недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання до 01.03.2021 р.:

Після отримання у встановленому законом порядку відповідних відомостей від державного реєстратора або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та за умови подання платником єдиного внеску (особою) зазначених документів (якщо відповідні документи не були подані раніше) контролюючий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Водночас податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

Якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті в порядку, передбаченому Законом про ЄСВ, контролюючий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені в частині, яка залишилася несплаченою.

Штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені п. 7 частини 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, за наведених умов не застосовуються.