Особливості виплати доходу ФОП


Головне управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснює, що під час нарахування (виплати) фізичній особі – підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують ПДФО у джерела виплати, якщо фізичною особою – підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності.

Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 та 14.1.222 ПКУ. Ці норми встановлені п. 177.8 ПКУ.

Якщо юридична особа укладала договір з фізичною особою – громадянином, при цьому не отримала відповідних документів, що підтверджують її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності, то при виплаті доходу така юридична особа зобов’язана утримати ПДФО та подати до контролюючих органів податковий розрахунок за формою № 1ДФ.

Фізична особа – підприємець, у свою чергу, подає податкову декларацію про майновий стан і доходи за звітний календарний рік, в якій також відображає суму доходу, отриманого від податкового агента.

 

►Від редакції

Додамо, що це питання не втрачає актуальності й час від часу активно обговорюється бухгалтерами на форумах та в соціальних мережах. Долучилися до його обговорення й ми. Статтю на цю тему «Виплати ФОП: чи потрібно сплачувати податки та збори» читайте в журналі «Заробітна плата» № 6/2020.