Особливості заповнення та подання форми № 20-ОПП


 Міністерство фінансів України повідомляє, що неоднозначне тлумачення податкового законодавства (ким? — Прим. ред.) є причиною податкових спорів між платниками податків та контролюючими органами.

Для вирішення цих спірних питань, йдеться далі, Міністерство фінансів використовує механізм податкових роз’яснень — Узагальнюючі податкові консультації (УПК), підготовлені з урахуванням рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань підготовки УПК при Мінфіні.

Наказом Мінфіну від 12.01.2022 р. № 7 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків. Консультація надає відповідь на питання, в яких окремих випадках платник податків зобов’язаний:

Також у Консультації надається відповідь на питання щодо застосування штрафних санкцій за внесення до форми № 20-ОПП інформації, іншої, ніж у Рекомендованому довіднику типів об'єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному вебсайті ДПС.

Роз’яснення цих питань усуне неоднозначне трактування окремих норм податкового законодавства в частині порядку та обов’язку подання платниками податків до контролюючих органів повідомлення за формою № 20-ОПП.