Педагогічним, медичним та бібліотечним працівникам закладів освіти виплачується допомога на оздоровлення у період війни


МОН у листі від 27.05.2022 р. № 1/5650-22 роз'яснює, що держава виплачує педагогічним працівникам допомогу на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) в разі надання щорічної відпустки, що гарантовано ст. 57 Закону України "Про освіту".

Виплачують таку допомогу згідно з постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78, і стосується вона педагогічних і науково-педагогічних працівників, перелік посад яких затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Працівники бібліотек мають право на допомогу на оздоровлення в разі надання щорічної відпустки в розмірі посадового окладу (ст. 30 Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу"). Виплата такої допомоги встановлена постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84, і розраховувати на неї можуть працівники державних і комунальних бібліотек, зазначених у переліку посад, який затверджений цією постановою.

Виплату допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) проводять відповідно до постанови КМУ від 11.05.2011 р. № 524.

Водночас Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" на період дії воєнного стану не обмежував норми законодавства щодо виплати працівникам допомоги на оздоровлення в разі надання щорічної основної відпустки. Тож така допомога повинна виплачуватися педагогічним, медичним та бібліотечним працівникам закладів освіти.