Передбачається збільшити прожитковий мінімум та мінімальну зарплату вже цього року


У Верховній Раді зареєстровано законопроєкти про внесення змін до Держбюджету на 2022 рік: № 6499 щодо підвищення прожиткового мінімуму до його фактичного розміру та № 6500 щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати.

 

Який розмір прожиткового мінімуму пропонують встановити

Законопроєктом № 6499 пропонується збільшити вдвічі прожитковий мінімум у 2022 р. та встановити його в таких розмірах:

Як зазначено у пояснювальній записці, ці розміри прожиткового мінімуму розраховані відповідно до законодавства та нормативно-правових актів, що регламентують принципи формування його величини.

Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб включає його фактичний розмір з урахуванням суми обов’язкових платежів, витрат на придбання або оренду житла, медичне обслуговування й освіту, відповідно до положень ратифікованої Конвенції МОП № 117 про основні цілі та норми соціальної політики, та прогнозного індексу споживчих цін. Розміри прожиткового мінімуму для інших груп населення розраховано з урахуванням їх фактичних розмірів та індексу споживчих цін, визначеного відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум», з урахуванням індексу споживчих цін у 2022 р. 106,2 %, який передбачений постановою КМУ від 31.05.2021 р. № 586.

Також пропонується доручити Кабміну вжити заходів щодо забезпечення розміру прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення на рівні не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму з урахуванням індексу споживчих цін у 2022 р.

 

Який розмір мінімальної зарплати пропонують на 2022 рік

Проєктом Закону № 6500 передбачено збільшити розмір мінімальної заробітної плати у 2022 р. до розміру не нижче фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням сімейної складової та не нижче ніж 60 % від середньої заробітної плати: