Перелік платників, звільнених з 1 січня 2021 р. від подвійного ЄСВ


ФОПів першої групи звільнили від сплати ЄСВ до травня 2021 рокуЗ 01.01.2021 р. розширено перелік платників ЄСВ, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску, та видів пенсійного забезпечення, які надають право не сплачувати такий внесок.

Відповідні зміни передбачено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 р. № 592-ІХ (далі — Закон № 592).

Зокрема, з 01.01.2021 р. Законом № 592 звільнено самозайнятих осіб, ФОП, які мають основне місце роботи, від сплати за себе ЄСВ за місяці, за які роботодавець сплатив за них страховий внесок. Крім того, цим Законом внесено зміни до ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а саме:

Згідно зі змінами, внесеними Законом № 592, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в податковому органі як фізична особа — підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.