Чи є порушенням перерахування коштів з "лікарняного" спецрахунку на поточний


Верховний Суд виніс постанову від 30.06.2021 р. № 802/147/17-а, в якій став на бік роботодавця, який через затримку фінансування від ФСС виплатив «лікарняні» з власних коштів, а потім компенсував їх коштами зі спецрахунку, що надійшли від ФСС. 

Верховний Суд зазначив, що порушення принципу цільового використання страхових коштів могло б мати місце лише в тому випадку, якщо б страхувальник (роботодавець), отримавши відповідні страхові кошти від ФСС, використав їх для інших цілей, ніж на страхові виплати особам, за умови фактичного неотримання його працівниками таких виплат.

Про цю постанову згадується в огляді судової практики Верховного Суду у справах зі спорів за участю уповноважених органів Фонду соціального страхування України. Весь текст — за цим посиланням

Як інформує портал Верховного Суду, в огляді вміщено низку важливих правових позицій Касаційного адміністративного суду в складі ВС, сформульованих під час розгляду цієї категорії адміністративних справ.

Так, у спорах у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності звернено увагу, зокрема, на: