Чи враховується період призупинення трудового договору під час обчислення "лікарняних"


Мінсоцполітики в листі від 07.07.2022 р. № 53/0/248-22 роз'яснило, як враховувати період призупинення дії трудового договору під час обчислення середньої зарплати для розрахунку "лікарняних" ("декретних").

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором, що не тягне за собою припинення трудових відносин.

Тож через об'єктивну поважну причину, якою є військова агресія проти України, сторони трудового договору позбавлені можливості виконувати взаємні зобов'язання (роботодавець щодо забезпечення працівника роботою, а працівник щодо виконання роботи).

Тому період призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією проти України може вважатися періодом, не відпрацьованим з поважних причин. 

Середню зарплату для розрахунку "лікарняних" ("декретних") згідно із п. 3 Порядку № 1266 обчислюють із суми нарахованої в розрахунковому періоді зарплати, на яку нараховано ЄСВ, розділивши її на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, у тому числі через призупинення дії трудового договору.

Додатково під час розрахунку суми як "лікарняних", так і "декретних", варто звертати увагу на обчислення страхового стажу, оскільки у період призупинення дії трудового договору призупиняється і сплата ЄСВ, який є умовою для зарахування відповідного періоду до страхового стажу.