ПФУ планує внести зміни до Порядку подання відомостей про трудову діяльність в електронній формі


 На початку червня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX (далі — Закон № 1217), який дав старт обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, відмови від паперової трудової книжки та переведення даних про трудовий стаж в електронну форму.

Механізм подання відомостей про трудову діяльність працівника, ФОП, фізособи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі визначений постановою правління ПФУ від 12.03.2021 р. № 11-1, яка чинна із 23.07.2021 р. До цієї постанови ПФУ пропонує зміни, які втілені в проєкті постанови «Про порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок».

По-перше, вимагатимуть, щоб відомості про трудову діяльність працівника в електронній формі подавалися в будь-який період упродовж п’яти років з дня набрання чинності Законом № 1217, але з урахуванням першочергового подання та опрацювання відомостей про трудову діяльність осіб, яким до настання пенсійного віку залишилося 2 і менше років, та про трудову діяльність осіб за період до 1 липня 2000 р.

По-друге, уточнять, що відомості про трудову діяльність працівника будуть подавати до територіального органу ПФУ працівник особисто або через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов'язковим накладанням кваліфікованого електронного підпису працівника, страхувальника або представника страхувальника, якому керівник страхувальника делегував відповідні повноваження.

По-третє, не доведеться сканувати сторінки трудової книжки, до яких не внесено записів.