ПФУ розробив проєкт порядку подання відомостей про трудову діяльність в електронній формі


Запровадження електронної трудової книжки: роз'яснення ПФУ | Професійні  виданняРоботодавцям і працівникам запропонують механізм подання відомостей про трудову діяльність в електронній формі. Для цього ПФУ розробив проєкт постанови «Про затвердження Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі».

Відомості про трудову діяльність працівника в електронній формі можуть бути подані через вебпортал електронних послуг ПФУ в сканованому або оцифрованому вигляді. Їх зможе подати роботодавець за працівника або сам працівник.

Відомості про трудову діяльність можна подати в такий спосіб:

На скановані документи обов'язково накладають кваліфікований електронний підпис страхувальника або працівника, тобто особи, яка подає інформацію.

Вказаний проєкт розроблено на виконання п. 4 постанови КМУ «Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі» від 27.11.2019 р. № 1084.

Однак 10.06.2021 р. набуде чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX. Саме він скасовує обов’язковість паперової трудової книжки і вимагає, щоб облік трудової діяльності працівника здійснювався в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб.
 

Пояснювальна записка до проєкту постанови