Після війни запрацює порядок поширення галузевих (міжгалузевих) угод на всіх роботодавців


27 травня набрав чинності Закон №2253-IX. Ним, зокрема, встановлено нові правила масового вивільнення працівників та введення колективних договорів для ФОП. Наприклад, передбачено умови, коли дія галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень може бути поширена Мінекономіки на всіх роботодавців незалежно від форми власності, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності).

Уряд Постановою від 13.09.2022 р. № 1022:

Порядок визначає процедуру поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди (далі — угода), окремих її положень на роботодавців незалежно від форми власності, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності) (далі – роботодавці).

Дія угоди, окремих її положень може бути поширена Мінекономіки на всіх роботодавців у разі:

Угода, окремі її положення є обов’язковими для роботодавців, на яких поширено її/їх дію.

Роботодавці, на яких поширюється дія угоди чи окремих її положень, визначаються за основним видом їх економічної діяльності.
 

Дія угоди поширюється у разі, коли у сфері дії її сторін перебуває 60 і більше відсотків середньооблікової кількості штатних працівників за відповідним видом/видами економічної діяльності.

Водночас дія угоди, окремих її положень не поширюється на роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 10 осіб.

Дія угоди чи окремих її положень на підприємствах, в установах, організаціях державної та комунальної форми власності може бути поширена тільки за згодою органів, до сфери управління яких вони належать.

Постанова 16 вересня 2022 року офіційно опублікована в "Урядовому кур'єрі", але набере чинності аж через 120 календарних днів після припинення або скасування воєнного стану.