Правила видачі е-лікарняних змінилися


1 жовтня Україна повністю перейшла на електронний лікарняний. Проте МОЗ продовжує доопрацьовувати нормативну базу для функціонування е-лікарняних та е-медичних висновків про тимчасову непрацездатність, які формують лікарі.

Так, опубліковано наказ МОЗ «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров'я» від 28.09.2021 р. № 2086, яким вносяться зміни до низки наказів МОЗ України з питань роботи електронної системи охорони здоров’я.

У документі передбачено такі зміни.

1. Коригується Порядок ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров'я, затверджений наказом МОЗ від 28.02.2020 р. № 587. Зміни визначають коло осіб, які за відсутності лікаря мають право виправити помилковий медичний запис про вакцинацію.

2. Змінюється наказ МОЗ "Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки" від 01.06.2021 р. № 1066. Пропонується надати можливості:

3. Змінено Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234, зокрема:

Звернемо увагу на декілька цікавих новацій, які планується запровадити згаданим проектом наказу:

1. Листок непрацездатності може мати такі статуси:

2. При формуванні листка непрацездатності враховуватимуть інформацію про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Сформований листок непрацездатності надсилатимуть страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

3. Листок непрацездатності вважатимуть виданим через 7 днів після дати його закриття.

4. На підставі даних медичних висновків, які складають один випадок тимчасової непрацездатності, формують листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний із яких створюватимуть як продовження першого та складають один страховий випадок.

Унікальний номер листка непрацездатності матиме таку структуру:

5. Продовжено до 1 лютого 2022 року можливість виписки паперових листів непрацездатності. Щоправда випадки їх видачі суттєво обмежено, а саме:

Наказ № 2086 набрав чинності з 1 жовтня 2021 року у зв’язку з офіційним опублікуванням.

 

Джерело: Бухгалтер 911