Планується реформа законодавства у сфері соціальних відпусток


17 січня 2022 р. Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток).

У проєкті акта наведено визначення терміна «одинока мати»/«одинокий батько», якими слід користуватися в разі застосування норм законодавства про працю, та вичерпний перелік категорій осіб, які слід до них віднести:

За бажанням матері, батька дитини надаватиметься відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно.

Проєктом Закону пропонується передбачити право на відпустку для догляду за дитиною «законних представників дитини, разом з якими вона проживає» замість неоднозначного терміна «інші родичі дитини». Перелік законних представників дитини відображений у ЦКУ.

Згідно з проєктом оновленої ст. 179 КЗпП баба, дід або законний представник дитини під час подання заяви про надання відпустки повинні будуть надати:

Законний представник дитини також має подати документ на підтвердження свого статусу.

Батьки дитини або вищезазначені особи повинні повідомити власника або уповноважений ним орган про початок та дострокове припинення такої відпустки не пізніше як за 14 календарних днів (раніше 10) до дня її початку чи дострокового припинення.

Визначається законопроєктом й право бабусі, дідуся чи законного представника дитини на відпустку для догляду за дитиною, яка є сиротою, позбавлена батьківського піклування та/або мати чи батько якої є одинокими.

Також чітко регламентовано порядок і умови надання (компенсації при звільненні) батьківської відпустки, конкретизовано та розмежовано підстави її надання, наведено визначення спірних термінів.