Плануються зміни у порядку інформування Держслужби зайнятості щодо працевлаштування осіб з інвалідністю


СПО об'єднань профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ „Деякі питання організації працевлаштування осіб з інвалідністю”. Ним, зокрема, пропонується:

1. Затвердити  Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю.

Цим Порядком визначено механізм надання підприємством, установою, організацією, фізичною особою, яка використовує найману працю (далі – роботодавець), філії обласного, Київського міського центру зайнятості, міського, районного, міськрайонного центру зайнятості (далі – центр зайнятості) інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю.

Так, роботодавець з дня виникнення в нього потреби в підборі працівників з інвалідністю та/або з дати відкриття вакансій, на які можливе працевлаштування осіб з інвалідністю, інформуватиме центр зайнятості за його місцезнаходженням.

Інформація, необхідна для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, може надаватися роботодавцем центру зайнятості:

Первинна інформація надається роботодавцем з метою інформування про наявність потреби у працевлаштуванні осіб з інвалідністю.

Роботодавець може повідомити центр зайнятості про закриття вакансії (вакансій) шляхом електронної комунікації, надсилання повідомлення електронною поштою або під час особистої зустрічі з фахівцем центру зайнятості. 

2. Внести зміни до Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 р. № 96, в частині зняття повноважень Держпраці зі здійснення перевірок підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, з питань реєстрації у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю та подання ними звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

3. Вилучити з Порядку проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затвердженого постановою № 70, питань, які можуть бути предметом перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, а саме щодо реєстрації у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю та подання ними звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Так, предметом проведення перевірки буде виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування.

Уточнено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний надавати посадовій особі Держпраці, її територіального органу для ознайомлення і перевірки такі, серед інших,  документи:

Якщо за результатами перевірки встановлено факт невиконання суб’єктом господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, вживаються заходи щодо притягнення винних посадових осіб до адміністративної відповідальності.