Порядок інформування Держпраці в разі настання нещасного випадку на виробництві


У разі настання нещасного випадку на виробництві роботодавець зобов’язаний протягом двох годин повідомити територіальний орган Держпраці з використанням засобів зв’язку, а також не пізніше наступного робочого дня надати повідомлення про нещасний випадок на паперовому носії.

Повідомлення надається за місцем настання нещасного випадку, а якщо він настав унаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів – за місцем реєстрації підприємства.

Повідомлення про нещасний випадок надається:

Якщо нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) підлягають спеціальному розслідуванню, повідомлення про нещасний випадок додатково надсилається:

Спеціальному розслідуванню підлягають:

Підставою для проведення спеціального розслідування є повідомлення від роботодавця про нещасний випадок та настання одного з зазначених пунктів.

Факт перебування потерпілого в трудових відносинах із роботодавцем, якщо працівник фактично допущений до роботи без оформлення трудового договору (контракту), встановлюється посадовими особами Держпраці або її територіального органу чи в судовому порядку. Також роботодавцям треба пам’ятати, що за порушення термінів повідомлення про нещасний випадок передбачена адміністративна відповідальність.


Джерело: Головне управління Держпраці у Запорізькій області