Порядок подання е-відомостей про трудову діяльність планують оновити


 Згідно з проєктом постанови ПФУ планується ввести черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників та передбачити порядок повторного подання цих даних. Також планується ввести норму стосовно того, що відомості про трудову діяльність працівника з 10 червня подаються у складі єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Але є нюанси.

Наприкінці літа ми розміщували інформацію, що ПФУ готує зміни до порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі. Наразі згідно з проєктом постанови ПФУ передбачається запровадити черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників, порядок повторного подання цих даних, а також порядок подання сторінок трудових книжок. На сайті профспілок розмістили оновлений проєкт цієї постанови (його можна переглянути за посиланням).

Фахівці ПФУ вирішили ввести окремі правила для періоду з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX (з 10 червня 2021 р.).

Тож відомості про трудову діяльність працівника за період з 10 червня подаються у складі єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

При цьому відсутні в реєстрі застрахованих осіб відомості про прийняття на роботу, переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання тощо подаються страхувальником через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі, шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника не пізніше дня звільнення працівника.