Порядок проведення перевірки платників ЄСВ


Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (території обслуговування Соборного та Шевченківського районів м. Дніпра) повідомляє про умови проведення перевірки платників єдиного внеску (в т. ч. у разі ліквідації).

Відповідно до п. 2 частини першої ст. 13 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI документальні та камеральні перевірки проводяться в порядку, встановленому Податковим кодексом України (далі — ПКУ). Порядок проведення документальних та камеральних перевірок регламентовано главою 8 розділу ІІ ПКУ.

Однією з підстав, яка надає контролюючому органу право на проведення документальної позапланової перевірки, може бути припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи, в тому числі іноземної компанії, організації, порушення провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подання заяви про зняття з обліку платника податків (пп. 78.1.7 ПКУ).

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки з підстав, визначених, зокрема, пп. 78.1.7 ПКУ, приймається керівником контролюючого органу (його заступником або уповноваженою особою) та оформлюється наказом (п. 78.4 ПКУ).

Згідно з п. 1 розділу ІV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 р. № 1162 (далі — Порядок № 1162), процедури щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) у зв’язку з припиненням платника ЄСВ контролюючим органом розпочинаються та проводяться в разі одержання хоча б одного з таких документів (відомостей):

У разі отримання одного із зазначених документів (відомостей) контролюючий орган вносить відповідний запис до реєстру страхувальників.

Після отримання від державного реєстратора відповідних відомостей згідно з п. 1 розділу ІV Порядку № 1162 контролюючий орган проводить передбачену законодавством перевірку платника щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ (п. 2 розділу ІV Порядку № 1162).