Порядок звільнення із ЗСУ за станом здоров’я


Військовослужбовець може бути звільнений з військової служби за станом здоров’я або йому може бути надана відпустка за станом здоров’я. Підставою для звільнення за станом здоров’я є висновок (постанова) ВЛК про непридатність до військової служби з вилученням із військового обліку.

Законодавство прямо встановлює таку норму: звільнення військовослужбовців, які не підлягали призову на військову службу за станом здоров’я, без стаціонарного обстеження та медичного огляду забороняється.

Тому якщо хвору людину призвали до лав ЗСУ без проведення медичного огляду або проігнорували якісь довідки про її хвороби, то потрібно вимагати проведення нового огляду, щоб отримати можливість звільнитись із ЗСУ за станом здоров’я.

Порядок дій для звільнення є таким:

Цей порядок докладно описано в Положенні про проходження військової служби в ЗСУ.

Також у цьому документі вказано, що якщо приймається висновок про тимчасову непридатність, то процедура така сама, але визначається наступна дата повторного медичного обстеження (через 6 або 12 місяців), а особа звільняється в запас за станом здоров’я, а не у відставку. 
 

Окрім того, зверніть увагу, що в цьому положенні є одна дещо дивна норма: якщо особа, яка має право на звільнення, виконує завдання в інтересах оборони України під час дії особливого періоду, бере безпосередню участь у веденні воєнних (бойових) дій, то вона звільняється з військової служби протягом трьох місяців із дня завершення виконання таких завдань.

Джерело: Безоплатна правова допомога