Повістки, їх види та відповідальність особи, яка відмовляється її отримати


З початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація. Відповідно до законодавства України чоловікам від 18 до 60 років необхідно прийти до територіальних  центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) для уточнення даних та взяття на військовий облік. Військовозобов’язаний може добровільно з’явитись до ТЦК та СП або ж після вручення йому повістки.

 

Нормативні акти, які регулюють питання вручення повісток

Види повісток

 

Із січня 2023 року почали видавати повістки нового зразка. Відмінністю є те, що замість військкоматів зазначають територіальні центри. Із собою необхідно приносити, крім військового квитка та паспорта, також ідентифікаційний код. Також з’явився новий пункт про відповідальність особи в разі неявки без поважної причини.

 

Хто має право вручати повістки

Місце вручення повістки

Законодавство України  чітко не регламентує перелік місць, де можуть вручати повістки, тому отримати повістку можна будь-де: на вулиці, в адміністративній будівлі, блокпості чи дома, і це буде законно.

 

Як діяти в разі вручення повістки та як перевірити, чи правильно вона заповнена

Які поважні причини відмови від повістки

У таких випадках особа, якій вручають повістку, має право не підписувати документ, а уповноважені зобов’язані скласти акт про відмову від повістки. Важливо, щоб під час складання акта були присутні дві особи, котрі могли б підтвердити причину відмови.

 

Відповідальність за відмову отримувати повістку

Відповідальність передбачається не за відмову отримати повістку, а за невиконання дій, зазначених в документі (наприклад, неявка до ТЦК та СП). Конституційно закріпленим обов’язком громадянина є захист незалежності та суверенітету України. Особа законним шляхом повинна довести неможливість виконання цього обов’язку.

 

Законні підставки неявки до військкомату


Джерело: Безоплатна правова допомога