Позиція профспілки освітян щодо відновлення Переліку робіт, які не є сумісництвом


Профспілка освіти і науки звернулась до МОН, Уряду та профільного Комітету ВРУ з проханням відновити Перелік робіт, які не є сумісництвом. Йдеться про постанову КМУ від 22.11.2022 р. № 1306, якою скасована постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» № 245.

Також розпорядженням КМУ №1047-р скасовано наказ Мінпраці, Мін'юсту, Мінфіну № 43, який, окрім умов роботи за сумісництвом, визначав Перелік робіт, які не є сумісництвом, основними з яких є педагогічна робота з погодинною оплатою в обсязі не більше 240 годин на рік, керівництво аспірантами, завідування кафедрою тощо.
 

Скасування цього Переліку позбавило можливості багатьох педагогічних, науково-педагогічних працівників, а також працівників відділів та управлінь освіти, інших органів, які переважно вчителі та викладачі, виконувати зазначені види робіт упродовж основного робочого часу, забезпечуючи налагоджений освітній процес.

Адже виконання такої педагогічної роботи на умовах сумісництва поза основною роботою переважно неможливе через збіг часу за основною роботою з розкладом занять, уроків, керівництвом аспірантами, кафедрами тощо. Бо наразі на час 2022/2023 навчального року всі навчальні предмети, курси, заняття, аспіранти вже розподілені та закріплені за відповідними фахівцями.

Тому необхідно відновити дію Переліку робіт, які не є сумісництвом, удосконаливши його відповідно до вимог сьогодення.


Джерело: Профспілка освіти і науки