Компенсація за працевлаштування безробітних: кому, коли і скільки


Уряд затвердив порядки надання компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою ЄСВ, за створення нових робочих місць та за прийняття на роботу офіційно зареєстрованих безробітних.

Нарешті можемо бачити реальний, хоч і дещо запізнілий механізм працевлаштування.

Постанову було затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 18 квітня 2023 року.

Документ передбачає виплату компенсації в розмірі 50 % фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштовану особу на нове робоче місце.

Компенсація виплачуватиметься роботодавцям, які протягом року виплачують працівникам заробітну плату в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат (тобто не менше 20 100 грн).

За умови збереження такого рівня заробітної плати виплата компенсації здійснюватиметься за кожну працевлаштовану особу впродовж наступних 12 місяців за кошти державного бюджету,

Цей механізм запрацює з 1 січня 2024 року.

Крім того, передбачено компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі ЄСВ за працевлаштування зареєстрованих безробітних, направлених центром зайнятості.

Компенсація виплачуватиметься за умови, що строк працевлаштування становитиме не менше ніж на 2 роки, і виплачуватиметься кожного другого місяця впродовж цього періоду.

Планується, що цей механізм запрацює вже цього року.

Судячи з вакансій, які розміщуються на сайтах із пошуку роботи, скористатися ним зможуть далеко не всі охочі роботодавці, оскільки зарплати за рік війни «здрібніли».

Варто врахувати і те, що осіб з офіційним статусом безробітного в країні налічується 137,3 тис., а працевлаштування потребують мільйони, проте з різних причин (у тому числі через забюрократизованість процесу) вони не звертаються до служби зайнятості.

Тобто чутки про новий рекорд зі зменшення кількості безробітних явно перебільшені. Можливо, тут також на часі дерегуляція...


Ніна ЮЖАНІНА
народний депутат,
член Комітету ВР з фінансів, податкової та митної політики