Працівник не може бути допущеним до роботи без проходження інструктажів з безпеки праці



Згідно зі статтею 18 Закону України «Про охорону праці», роботодавець зобов’язаний забезпечити проведення  з працівниками інструктажів з питань промислової безпеки та безпеки праці.

Вступний інструктаж

Вступний інструктаж проводиться:

Вступний інструктаж проводить спеціаліст служби охорони праці з записом у журнал реєстрації вступного інструктажу.

Первинний інструктаж

Первинний інструктаж проводиться:

Такий інструктаж проводитися індивідуально або з групою осіб одного фаху за діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт, а також з урахуванням вимог орієнтованого переліку питань первинного інструктажу.

Повторний інструктаж

Повторний інструктаж проводять з працівником на робочому місце не рідше 1 разу на 3 місяці  на роботах з підвищеною небезпекою, на інших видах робіт – 1 раз на 6 місяців.

Інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників, які виконують однотипні роботи, за обсягом  і змістом  переліку питань первинного інструктажу.

Позаплановий інструктаж

Проводиться в разі:

Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються у кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу проведення інструктажу.

Цільовий інструктаж

Проводиться з працівниками в разі:

Проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників.

Обсяг і зміст інструктажів визначається залежно від виду робіт, що їх має виконувати працівник.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередньо керівник робіт (начальник виробництва, цеху, дільниці, майстер).

Інструктажі завершуються перевіркою знань працівників у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці.

Знання працівників перевіряє відповідальна особа, котра проводила інструктаж.


Джерело: Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці