Правила перетинання кордону під час воєнного стану


У зв’язку з введенням воєнного стану на території України встановлено обмеження щодо виїзду певних категорій громадян за кордон. Військовозобовʼязаним чоловікам віком від 18 до 60 років, а також військовозобов’язаним жінкам заборонено покидати межі України. Але є певні винятки, які закріплені у Правилах перетинання державного кордону громадянами України та ст. 23 Закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”.  

У Правилах перетинання державного кордону громадянами України вказаний перелік груп військовозобов’язаних, яким дозволено перетинати державний кордон під час дії воєнного стану:

Варто зауважити, що згідно з наказом Міністерства оборони від 11.10.2021 р. № 313 військовий облік жінок окремих професій, до яких належать й окремі професії в медичній сфері, відтерміновано до жовтня 2023 року. Тому до жовтня 2023 року жінки медичних професій мають право вільно виїжджати за межі України.

Якщо жінка перебуває у запасі, вона вважається військовозобов’язаною і має ті ж права і обов’язки, що і військозобов’язані чоловіки. Тобто для перетину кордону їй необхідно звернутись до центру комплектування та соціальної підтримки у визначеному законом порядку для отримання відповідного дозволу.

Також постановою КМУ “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України” від 27.01.2023 р. № 69 запроваджено заборону на виїзд непридатних до служби чиновників, як чоловіків, так і жінок.

Винятками для перетину кордону цих категорій громадян є:

Загальними документами (їх нотаріально завіреними копіями), які можуть знадобитись певним категоріям громадян для перетину кордону, є, зокрема:
Куди звертатися, якщо не дозволили перетнути кордон

Відмова у перетині кордону повинна бути оформлена у письмовому вигляді, а саме у формі рішення прикордонної служби. Оскаржити відмову можна, подавши скаргу до головного органу Державної прикордонної служби, який видав рішення про відмову у перетині кордону, або шляхом подання до окружного адміністративного суду позову про визнання дій прикордонної служби протиправними щодо відмови у перетині кордону.


Джерело: Безоплатна правова допомога