Прийняття нового працівника за строковим трудовим договором


Головне управління ДПС у Дніпропетровській області зазначає, що у період дії воєнного стану особливості ведення трудових відносин працівників визначені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Так, відповідно до ст. 2 Закону № 2136 для оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, в т. ч. внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або адреса яких тимчасово невідома, роботодавець може укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Строковий трудовий договір — це один із видів трудових договорів який, на відміну від безстрокового, укладається на певний визначений строк.

Порівняльну таблицю щодо укладення безстрокового та строкового трудових договорів дивтут.

Праця працівника, прийнятого на роботу за строковим трудовим договором, оплачується за посадою, на яку його прийнято. Факт відсутності основного працівника, який не виконує свої обов’язки, на це не впливає.