Приниження та цькування на роботі каратиметься штрафами або громадськими роботами


Як повідомила на своїй сторінці у фейсбуці народний депутат Юлія Гришина, правоохоронний комітет підтримав законопроєкт № 5749, який запроваджує адміністративне покарання за мобінг:

Раніше комітет соціальної політики підтримав пов’язаний із цією ініціативою законопроєкт № 5748. Він визначає, що таке мобінг, які його ознаки, а також містить норми щодо гарантій захисту працівників від мобінгу, механізми протидії. Тому скоро обидва законопроєкти розгляне ВРУ. 

Складати протоколи щодо цих порушень має Держпраці, а призначатиме штрафи або громадські роботи суд. За які ж вчинки буде встановлено цей окремий вид відповідальності?

Згідно із законопроєктом № 5748 мобінг (цькування) — це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Типовими ознаками мобінгу (цькування) є:

Якщо ВРУ ухвалить ці закони, вони наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування. А протягом трьох місяців після цього мають з'явитися підзаконні нормативні акти, які допоможуть розібратися, як на практиці працівники зможуть захистити свої права і довести факти мобінгу.