Про особливі гарантії зайнятості та трудові права внутрішньо переміщених осіб


Відповідно до ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщені особи – це особи, які є громадянами України, іноземцями або особами без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах і мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Держава підтримує громадян – внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які покинули не лише домівки, а й свої робочі місця.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» ВПО мають право на:

 

Спрощений порядок надання статусу безробітного

Крім вищезазначеного, роботодавці мають право на компенсацію витрат на оплату праці прийнятих на роботу ВПО  за державною програмою підтримки.

Законодавством передбачений альтернативний, спрощений порядок звільнення ВПО з попереднього місця роботи  у разі, коли роботодавець знаходиться в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованій території, відсутній зв’язок із роботодавцем.

Внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір відповідно до пункту 1 статті 36, статей 38, 39 Кодексу законів про працю України у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором  за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Датою припинення трудового договору у такому разі є день, наступний за днем подання зазначеної вище заяви. Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це:

Виплата допомоги по безробіттю без надання документів
про страховий стаж та заробіток, що був за останнім місцем роботи

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» передбачено, що:

Призначення допомоги по безробіттю внутрішньо переміщеним особам або особам, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, які не мають документів про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), здійснюється на підставі відомостей, наявних у:

До отримання відомостей стосовно громадян-ВПО щодо страхового стажу, трудової діяльності, заробітної плати допомога по безробіттю їм призначається у мінімальному розмірі.

Якщо працівник має пропозицію щодо роботи, то він подає заяву про зняття з обліку як безробітного та може оформити трудові відносини з новим роботодавцем. 

Громадянам із числа внутрішньо переміщених осіб, що працевлаштуються за новим місцем свого фактичного проживання, але не мають на руках оригіналів трудових книжок у зв’язку з відсутністю доступу до них внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексом цивільного захисту України, або через проведення антитерористичної операції на територіях, де вони працювали, забезпечена можливість отримання дубліката трудової книжки за новим місцем роботи згідно з п. 5.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників.

 

Компенсація роботодавцям за працевлаштування ВПО

Кожен роботодавець, який влаштував на робочі місця внутрішньо переміщених осіб, має право на компенсацію витрат на оплату праці такої категорії громадян за державною програмою підтримки, яка передбачена постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 331.

Компенсація надається за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору  (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом. Її розмір становить 6500 гривень за кожну працевлаштовану особу.

Кошти надаються за певних умов. Внутрішньо переміщена особа обов’язково повинна мату довідку ВПО після 24 лютого поточного року. Заробітна плат для таких осіб не може бути менше від мінімальної, яка наразі становить 6700 грн. Роботодавець повинен сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і мати податкову звітність за 4 квартал 2021 або весь 2021 рік.


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці