Профспілки проти докорінної зміни трудового законодавства


Профспілка металургів і гірників України вже тривалий час протистоїть докорінній зміні національного трудового законодавства. 

На думку Федерації профспілок, заміна чинного Кодексу законів про працю будь-яким альтернативним документом неоліберального характеру, орієнтованим на потреби виключно роботодавців, призведе до соціального вибуху та негативних наслідків для економіки, оскільки буде втрачено головний її ресурс – людський потенціал.

Це питання було одним із центральних і на Конференції ПМГУ, що відбулася в грудні 2022 року. До її підсумкових документів увійшло Звернення до представників державної влади, в якому профспілка запропонувала разом зі сторонами соціального діалогу напрацювати такий Кодекс про працю, який би відповідав положенням Конституції України, враховував норми міжнародного права, забезпечував гідну працю, сприяв збереженню і розвитку трудового потенціалу України, формував соціально-економічну політику, орієнтовану на людину праці.

На початку нового року на Звернення отримано відповідь. У ній Міністерство економіки України інформує нас про попередню роботу над проєктом Закону України «Про працю», у тому числі про опрацювання більше 400 пропозицій та продовження консультацій із зацікавленими органами та соціальними партнерами, і висловлює профспілці вдячність за увагу до ініціатив уряду щодо оновлення законодавства про працю, за наші пропозиції та зауваження.

Заступник голови ПМГУ Богдан Оверковський зазначає: «Безперечно, така відповідь є  проявом ділової ввічливості, однак лише частково. З практичної точки зору ми можемо зробити з неї принаймні два висновки. Перший: законотворці все ж тримають руку на пульсі громадської думки і не ігнорують факт існування профспілкового спротиву неоліберальним реформам у сфері праці. І другий: ПМГУ необхідно продовжувати активну роботу з відстоювання ключових трудових прав і гарантій для працюючих українців – у неї є перспективи. Адже, нагадаю, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 року №1148-р затверджено План заходів з опрацювання нормативно-правових актів Союзу РСР та Української РСР (Української СРР) з метою визначення положень, які доцільно інкорпорувати до законодавства України. Цим Планом, зокрема, передбачені терміни проведення аналізу зазначених актів: протягом грудня 2022 – квітня 2023 року. З урахуванням отриманих у його підсумку аналітичних даних Мінекономіки доручено до 1 квітня 2023 року розробити новий, актуальний проєкт Трудового кодексу України».

"Як ми повідомляли раніше, уряд доручив Мінекономіки розробити новий Трудовий кодекс", поінформував на своїй сторінці у фейсбуці голова ФПУ Григорій Осовий.

За планом заходів, затвердженим розпорядженням КМУ від 16 грудня 2022 р. № 1148-р, Мінекономіки за участі ДРС, НАДС, Антимонопольного комітету (за згодою), інших заінтересованих центральних органів виконавчої влади має відпрацювати питання та розробити проєкт Трудового кодексу до 1 квітня 2023 року.
Федерація профспілок України наполегливо домагалася прийняття такого рішення. Адже Законом України, ухваленим 21 квітня 2022 р., «Про дерадянізацію законодавства України...», Кабінету Міністрів було доручено розробити новий Кодекс про працю, але ця робота була поставлена на «стоп».

Тепер дуже важливо, щоб напрацювання такого фундаментального правового акта здійснювалося за участі профспілок, які представляють інтереси працівників та роботодавців, які наймають їх на роботу. Ще не менш важливо, щоб до цього було долучено експертів-фахівців як української сторони, так і Міжнародної організації праці та Європейського Союзу для безумовної імплементації міжнародних трудових норм і соціально-трудових гарантій. Адже Україна готується до вступу до ЄС.


Джерело: ФПУ