Пропонується розширити перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації


2 вересня 2022 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №7726 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану".

Ним пропонується розширити перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період (ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

А саме додати до переліку:

Ці фахівці мають працювати у дошкільних навчальних закладах, закладах фізичної культури і спорту за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Також у Законі «Про військовий обов’язок та військову службу» уточнено, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, можуть бути звільнені з військової служби під час воєнного стану за власним бажанням, якщо мобілізований військовослужбовець належить до категорії громадян, які відповідно до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

У разі прийняття цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.