Верховна Рада підтримала об’єднання Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування


21 вересня ВРУ ухвалила у другому читанні законопроєкт № 3663 "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України". 

Його метою є зміцнення фінансової стійкості та поліпшення надання страхових виплат у системі державного соціального страхування шляхом:

Законопроєктом пропонувалося об’єднати адміністративні структури Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування задля скорочення адміністративних видатків та поліпшення виконання ключових функцій, пов’язаних зі здійсненням страхових виплат. Приведення у відповідність операційних процесів фондів до консолідованої системи адміністрування пропонується здійснити на базі Пенсійного фонду як найбільш розвинутої мережі територіальних органів управління в системі соціального страхування.

При цьому законопроєктом передбачено затверджувати за кожним із видів соціального страхування власну частку єдиного соціального внеску та складати окремі бюджети, що поліпшить обґрунтованість використання коштів та створить стимули до запровадження заходів, які зменшують соціальні ризики за кожним видом соціального страхування.

Проєктом також пропонувалося визначити завдання КМУ у здійсненні модернізації системи державного соціального страхування та Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування для поліпшення обліку та контролю за здійсненням страхових виплат.

Також пропонувалося врегулювати питання зарахування коштів від реалізації майна фондів соціального страхування на поповнення дохідної частини спеціальних бюджетів за видами соціального страхування.

Наразі остаточний текст закону не оприлюднений.