Реформа працевлаштування осіб з інвалідністю може стати на крок ближче


У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 5344-д щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю. По суті, документ є консолідованою версією декількох законопроєктів щодо сприяння працевлаштування осіб з інвалідністю, які були зареєстровані та активно розглядались у 2021 р.

Європейська Бізнес Асоціація майже 2 роки активно співпрацює з представниками влади з метою вивчення кращих світових практик працевлаштування осіб з інвалідністю та їх оптимального застосування в українських реаліях. 

Отже, які проблеми вирішує законопроєкт № 5344-д?
 

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю пропонують залишити на рівні 4 %, але звільнити від його виконання підприємства зі штатом менше 25 осіб. Це допоможе підтримати розвиток мікро- та малих підприємств.

Розширено можливості виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю, до якого тепер зараховуються особи з інвалідністю, що проходять стажування, а до розрахунку нормативу не включаються з працівники, чия робота пов’язана з важкими, шкідливими чи небезпечними умовами праці, відповідно до визначення Кабміну.

Пропонується повернути обов’язок подання роботодавцем щорічної звітності про працевлаштування осіб з інвалідністю, а також запровадити щоквартальну звітність. Нагадаємо, що нещодавно ухваленим Законом № 2682-IX про спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю обов’язок подавати такий звіт було скасовано, що, з одного боку, є кроком дерегуляції, але в той же час робить роботодавця беззахисним перед автоматичним нарахуванням штрафів за невиконання квоти та в момент перевірки контролюючими органами дотримання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю.

Система адміністративно-господарських санкцій роботодавців за невиконання нормативу робочих місць замінюється сплатою щомісячного внеску на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю. Розмір внеску розраховуватиметься на основі 40 % від середньої зарплати на підприємстві та різниці між кількістю працівників, яких треба працевлаштувати відповідно до квоти, та фактичною кількістю працевлаштованих осіб з інвалідністю. Порівняно з чинним підходом роботодавцеві доведеться сплачувати менше за непрацевлаштування осіб з інвалідністю, а на період воєнного стану розмір внеску взагалі становитиме 50 %.

Пропонується створити окремий Державний цільовий фонд соціального захисту осіб з інвалідністю в складі Державного бюджету України. Він наповнюватиметься, у тому числі, за рахунок внесків та штрафів за порушення законодавства від роботодавців і використовуватиметься виключно для потреб сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю. Це допоможе підвищити стабільно низьке фінансування заходів у сфері професійної реабілітації та зайнятості осіб з інвалідністю, які раніше надходили до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

У законопроєкті є деякі положення, які потребують доопрацювання. Так, йдеться про уточнення термінів подання звітності на щоквартальній основі, а також врегулювання процесу оптимізації штату на підприємствах унаслідок складної економічної ситуації у період війни та можливостей переважного забезпечення робочим місцем осіб, що отримали інвалідність.

Законопроєкт № 5344-д планують винести для голосування у першому читанні вже цього тижня. Тож Європейська Бізнес Асоціація звернулась до народних депутатів з проханням підтримати документ та забезпечити його якісне доопрацювання до другого читання.


Джерело: Європейська Бізнес Асоціація