Робота за сумісництвом не може тривати понад норму робочого часу


В Управлінні Держпраці у Миколаївській області нагадали про норми тривалості робочого часу за сумісництвом. Зокрема, фахівці управління розглянули питання, чи можна працювати на основній роботі на повну ставку (40 годин та тиждень) і за сумісництвом в іншій організації на 0,75 ставки (30 годин на тиждень).
 

Для працівників держпідприємств передбачено обмеження тривалості роботи за сумісництвом згідно з п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 р. № 245.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП).

Тож виходить, що тривалість робочого часу за сумісництвом не повинна перевищувати 20 годин на тиждень.

Окрім того, КЗпП додатково містить вимоги, які стосуються вихідних днів та часу відпочинку працівників.

Отже, на роботі за сумісництвом особа не може працювати без вихідних та з навантаженням, що перевищує передбачене вимогами законодавства.