Роботодавець подав повідомлення про прийняття на работу, а працівник не приступив до роботи: як діяти


Статтею 24 КЗпП передбачено, що працівника не можна допустити до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
 

Роботодавець зобов’язаний подати повідомлення про прийняття на роботу працівника за трудовим договором до Державної податкової служби України за місцем обліку як платника ЄСВ.

Водночас людина має право змінити своє рішення і не з’явитися на підприємстві у свій перший робочий день.

Якщо під час з’ясування причин відсутності працівника на робочому місці в його перший робочий день работодавцем виявлено, що працівник повідомив про небажання приступити до роботи, то на підставі заяви працівника або акта про відмову працівника приступити до роботи необхідно видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу.

Після скасування наказу про прийняття також необхідно анулювати повідомлення про прийняття.

Отже, якщо оформлений працівник не приступив до роботи, необхідно до ДПС подати скасовуюче повідомлення.  Законодавство не визначає строків, в які подають скасовуюче повідомлення про прийняття, проте доцільно подати його до ДПС після того, як буде скасований наказ про прийняття на роботу.

Статтею 265 КЗпП (порушення інших вимог трудового законодавства) передбачено штраф у розмірі 1 МЗП, який застосовується за неподання чи несвоєчасне подання повідомлення про прийняття працівника на роботу тільки з позначкою «початкове».


Джерело: Департамент правового захисту апарату ФПУ