Роботодавці більше не зобов'язані звітувати про членство працівників у профспілці


Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення» від 15.12.2021 р.  № 1962-IX в Закон про ЄСВ внесли зміни, згідно з якими платників ЄСВ зобов'язали подавати у звітності інформацію, зокрема, про членство у профспілковій організації.

Зміна ця відбулася не так давно, тому в Порядок складання єдиної звітності нових правил для відображення інформації про членство у профспілці так і не внесли.

Тобто обов'язок був, а як його виконувати, було невідомо.

Крапку в цьому питанні поставив Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» від  01.04.2022 р. № 2173, яким із 16 квітня було внесено зміни до Закону про ЄСВ. Зокрема, з п. 4 частини другої ст. 6 Закону про ЄСВ виключено норму про обов'язок роботодавця відображати в Єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ інформацію про членство у профспілковій організації. Отже, такий обовязок проіснував дуже недовго і не мав особливих наслідків.

Також законотворці внесли зміни до  абзацу першого частини першої ст. 17 Закону про ЄСВ. Нею регламентовано правила використання поданої роботодавцями інформації.

Через скасування норми щодо відображення в Єдиній звітності членства у профспілках з цієї статті виключено необхідність використання цієї інформації для виявлення  належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до профспілок з метою здійснення прав та виконання обов’язків у сфері трудових правовідносин.