Роз’яснення Держпраці щодо повідомлення про прийняття на роботу


Управління Держпраці в Кіровоградській області звертає увагу на те, що Кабінет Міністрів України оновив форму повідомлення про прийняття на роботу працівників і порядок його заповнення та подання. Нові правила запрацювали з 05.01.2022 р. Тож що варто знати кожному роботодавцю про нове повідомлення та чи потрібно його подавати в разі укладення цивільно-правового договору?

Відповідні зміни були запроваджені постановою КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 і від 17 квітня 2019 р. № 328» від 28.12.2021 р. № 1392. Передусім вони були спрямовані на врегулювання порядку укладення гіг-контракту з гіг-спеціалістами, про який потрібно теж повідомляти податкову службу, як і щодо звичайних працівників. Цього вимагає ч. 1 ст. 23 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-IX.

Гіг-контракт — це цивільно-правовий договір про виконання робіт та/або надання послуг, укладений між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті. Тобто це стосується ІТ-компаній, які обрали правовий режим Дія Сіті і для яких, відповідно, діють пільгові податкові та правові умови діяльності.

На перший погляд здається, що всі ці новації не мають ніякого стосунку до звичайних роботодавців. Проте це не так, змін зазнав і порядок подання, і форма самого повідомлення, що стосується кожного роботодавця, який приймає на роботу працівників.

Основні правила подання повідомлення не змінилися. Адресат колишній — територіальні органи ДПС за місцем обліку суб’єкта як платника ЄСВ. Строк подання теж не змінився: його потрібно подати до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Проте є зміни щодо способу подання такого повідомлення.

Тепер у пріоритеті подання повідомлення засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису. А якщо такої технічної можливості немає, його можна подати на папері разом із копією в електронній формі. Як бачимо, тепер просто подати повідомлення в паперовій формі не можна.

У формі повідомлення з’явилася нова графа 7, яка має назву «Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності)». Він заповнюється в разі наявності у працівника біометричних документів (ID-паспорта та паспорта українця для виїзду за кордон). Тож якщо особа має тільки звичайний паспорт громадянина України у формі книжки, то УНЗР у графі 7 не зазначають.

Оновлено графу 8, яка має назву «Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) застрахованої особи». Адже по батькові може не бути, зокрема, це стосується іноземців.

Також не потрібно зазначати кількість заповнених рядків на аркуші (який раніше був рядком 11).