Розширено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації


16 серпня 2022 р. Президент В. Зеленський підписав Закон № 2491-IX  (законопроєкт № 7481), яким пропонується розширити перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Наразі остаточний текст закону не оприлюднено.
 

Законопроєктом пропонувалося внести зміни до ст. 23 Закону України  «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Згідно з ними не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів зі забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Близькими родичами при цьому вважаються чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.

На підписі у Президента також перебуває законопроєкт № 7352, яким пропонувалося надати право на відстрочку також педагогічним працівникам закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на "0,75 ставки" та не мають вченого звання та/або наукового ступеня.