Що потрібно знати про мобілізацію жінок


Західне міжрегіональне управління Мін’юсту м. Львова роз’яснило найважливіші моменти, які необхідно знати про мобілізацію жінок в Україні.

1. Взяття на облік жінок має початися з 01.10.2022 р. Це означає, що жінка стає військовозобов’язаною та перебуває в запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міністерства оборони України «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями» від 11.10.2021 р. № 313 (даліНаказ).

Нагадаємо, що Міноборони затвердило Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Відповідний наказ набрав чинності 17.12.2021 р.

2. Жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію.

3. Взяття на облік — це не мобілізація. Всі жінки, які служать, роблять це добровільно та/або за контрактом.

4. У воєнний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві лише за контрактом і в добровільному порядку.

Відповідно до закону військовозобов’язані жінки зобов’язані: