Що варто знати про успадкування соціальних страхових виплат


Перш ніж перейти до питання соціальних виплат варто визначити, що таке спадщина. Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Існують два види спадкування: за заповітом та за законом.

Згідно зі ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Однак варто підкреслити, що права та обов’язки, що нерозривно пов’язані безпосередньо з особою спадкодавця, зокрема, право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, до складу спадщини не входять.
 

Тобто спадкоємці померлої людини можуть отримати лише ті страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, які належали застрахованій особі та не були одержані нею за життя. 

При цьому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до складу спадщини можуть включатися і суми страхових виплат, що не були своєчасно виплачені постраждалій людині з вини уповноваженого органу управління або його територіальних органів.


Джерело: Безоплатна правова допомога