Чи надаватимуть військкомати дозволи на виїзд за межі місця проживання


В інтернеті поширюють лист Головнокомандувача Збройних сил України, в якому йдеться про затвердження порядку надання дозволу на виїзд за межі місця проживання (перебування) громадянами, які перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП (колишні військкомати).

Схоже, що йдеться про реалізацію частини 4 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Нею визначено, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України — без дозволу відповідного керівника).

Зміст порядку і листа за цим посиланням

Ще таку інформацію на цю тему вдалось знайти на сайті Запорізької ОДА.

Через повномасштабне вторгнення на територію України та пов'язаний з цим режим мобілізації набули чинності певні обмеження на виїзд з територій проживання для категорій військовозобов'язаних. Це стосується, в тому числі, процедури перетину лінії розмежування на в'їзд або на виїзд.

Так, згідно із законодавством виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації громадян, які перебувають на військовому обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, дозволений лише за наявності спеціального дозволу керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Дозвіл на виїзд видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

Дозвіл не потрібно отримувати особам:


ОНОВЛЕНО

За офіційною інформацією головнокомандувача ЗСУ на його сторінці у Facebook, 6 липня відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. 

На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, —– про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. 

Головнокомандувач підкреслив у своє пості, що цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави. 

Тому Начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання. 

Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану.

Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.