Щодо можливості призначити працівника на час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування


Національне агентство України з питань державної служби 21.03.2022 р. надало роз’яснення щодо можливості призначити працівника на час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування. 

У частині п'ятій ст. 10 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" передбачено, що на час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом).

Отже, на час тимчасової відсутності посадової особи органу місцевого самоврядування (крім виборної посади) для виконання її повноважень може бути прийнята на службу особа за строковим трудовим договором (контрактом).

Тобто за потреби виконання роботи тимчасово відсутньої посадової особи (відпустка, призов на військову службу, мобілізація, залучення до добровольчих формувань територіальної оборони, хвороба, довготермінове відсторонення від посади тощо) на час її відсутності (крім виборних посад) може бути прийнята інша особа на умовах контракту.

У такому випадку для виконання завдань, передбачених посадовою інструкцією тимчасово відсутнього працівника, сільський, селищний, міський голова, голова районної, районної у місті ради, обласної ради може прийняти рішення про укладення строкового договору (контракту) відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України.

Такий працівник не набуває статусу посадової особи місцевого самоврядування, а отже, відповідно до положень Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" не приймає Присягу посадової особи місцевого самоврядування, йому не встановлюють ранг посадової особи та не зараховують період роботи за строковим договором (контрактом) до стажу роботи в органах місцевого самоврядування, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років.

Отож, заробітна плата такого працівника складається з посадового окладу, який не може перевищувати розміру посадового окладу, передбаченого для основного працівника. Голова відповідної ради також має право здійснювати преміювання працівника відповідно до його особистого внеску в загальні результати роботи, у межах фонду преміювання.

Особа, з якою укладено строковий договір (контракт), може бути звільнена з роботи на підставі п. 2 частини першої ст. 36 Кодексу законів про працю України.

Звертаємо увагу, що в Законі України "Про службу в органах місцевого самоврядування" не передбачено призначення на вакантну посаду особу за строковим трудовим договором (контрактом).