Щомісячна оплата у чітко визначеному розмірі — ознака трудових відносин


Східне міжрегіональне управління Держпраці інформує, що в березні 2019 р. інспекторами праці Головного управління Держпраці у Луганській області було проведено захід державного нагляду у формі інспекційного відвідування приватного підприємства.

Під час проведення інспекційного відвідування було встановлено, що на приватному підприємстві працюють 5 осіб за відсутності трудового договору, що є порушенням частини першої ст. 21 КЗпП. Також встановлено, що ці особи допущені до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, що є порушенням частини третьої ст. 24 КЗпП.

У зв’язку з виявленими порушеннями законодавства про працю територіальним управлінням Держпраці у Луганській області винесено постанову про накладення на роботодавця штрафу згідно з абзацом 2 частини другої ст. 265 КЗпП у розмірі 625 950 грн.

Не погодившись із постановою, суб’єкт господарювання звернувся до суду із позовом за захистом порушених, на його думку, прав та інтересів.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, зі змісту договорів, укладених ПП із 5 працівниками, вбачається, що в них відсутні відомості про конкретні обсяги роботи, які є предметом укладених договорів (кінцевий результат); не визначено, у який спосіб замовником видаються завдання на виконання робіт; відсутні конкретні строки виконання робіт; який саме конкретний результат роботи має передати виконавець замовнику; у досліджених договорах предметом є процес праці, який фізичні особи мають систематично виконувати, про що свідчить також щомісячне переукладання даних договорів.

Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що вищенаведені договори свідчать про постійний характер виконуваної роботи та щомісячну оплату особам у чітко визначеному розмірі незалежно від обсягів виконаних робіт.

Наприкінці липня 2021 р. Верховний Суд України виніс постанову у справі № 360/1845/19, якою відхилив касаційну скаргу приватного підприємства, та підтвердив правомірність винесення постанови про накладення штрафу на приватне підприємство у розмірі 625 950,00 грн.

Водночас Суд ухвалив рішення залишити без змін постанову Першого апеляційного адміністративного суду, згідно з якою рішення Луганського окружного адміністративного суду та додаткове рішення Луганського окружного адміністративного суду скасовано та ухвалено нове, яким у задоволенні позову та задоволенні заяви представника приватного підприємства про відшкодування судових витрат відмовлено.