Штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю скасують


Як повідомляє Європейська Бізнес Асоціація, натомість роботодавцям пропонують або облаштовувати робочі місця на рівні 4% від працевлаштованих співробітників, або сплачувати цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 40% середньої місячної заробітної плати на підприємстві.
 

Про це стало відомо представникам Європейської Бізнес Асоціації  під час зустрічі із Радницею-Уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності Тетяною Ломакіною та Оксаною Жолнович, Керівником Департаменту соціальної політики та охорони здоров’я Офісу Президента України.

Окрім цього, учасники обговорили й інші новації, що увійшли до робочої версії оновленого законопроєкту щодо реформи у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю (законопроєкт ще не зареєстровано у Парламенті), зокрема:

Нагадаємо, що навесні цього року у парламенті було зареєстровано одразу чотири законопроєкти, що мають сприяти підвищенню зайнятості серед осіб з інвалідністю. Мова йде про проєкт закону № 5344 «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю» та три альтернативні.

Кожен з них містив прогресивні позитивні нововведення, але в той же час мав і низку суперечливих положень, які могли порушити баланс врахування інтересів різних стейкхолдерів. 30 червня Комітетом ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було прийнято рішення взяти за основу альтернативний законопроєкт №5433-3 та створити робочу групу з напрацювання нового документу, до якої увійшли й представники Європейської Бізнес Асоціації.