Тимчасово окуповані території визначатиме Кабмін: опубліковано закон


16 листопада 2022 р. ВРУ ухвалила в цілому законопроєкт № 8088 "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо деяких питань визначення правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану".

1 грудня Закон № 2764 підписав Президент, а вже 2 грудня його було опубліковано в "Голосі України". Його норми почнуть діяти з 3 грудня. Згідно із Законом в умовах воєнного стану тимчасово окуповані території, дата початку і дата завершення тимчасової окупації визначатимуться Кабінетом Міністрів України.

Також уряд буде наділений повноваженнями щодо можливості визначати, змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території під час дії в Україні правового режиму воєнного стану.

Окремою нормою передбачається, що на адміністративній межі між тимчасово окупованою територією та іншою територією України рішенням Кабінету Міністрів України може запроваджуватися тимчасовий прикордонний контроль.