Трудові гарантії та пільги для членів сімей військовослужбовців


Відповідно до ст. 18 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» члени сімей військовослужбовців строкової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу мають переважне право під час прийняття на роботу та на залишення на роботі в разі скорочення чисельності або штату працівників, а також на першочергове направлення для професійної підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки з відривом від виробництва та на виплату на період навчання середньої заробітної плати.

Що ж стосується переважного права під час прийняття на роботу, то слід звернути увагу на те, що йдеться саме про право, а не обов’язок прийняття на роботу. Тобто для реалізації вказаного права на підприємстві, установі, організації, куди має бажання влаштуватися член сім’ї військовослужбовця, повинні бути вільні (неукомплектовані) місця згідно зі штатним розписом працівників з відповідним фондом оплати праці або оголошено конкурс на заміщення вакантних місць. Якщо таких місць немає, то Кодексом законів про працю України заборонено погіршувати умови праці наявних працівників шляхом скорочення, переведення на неповний робочий день або вчинення інших дій для виключної реалізації права третіх осіб на працевлаштування.

Указана стаття згаданого Закону передбачає, що дружинам (чоловікам) військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби, виплачується за місцем роботи грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати в разі розірвання ними трудового договору у зв’язку з переведенням чоловіка (дружини) на службу в іншу місцевість. Також дружинам (чоловікам) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) до загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за віком, зараховується період проживання разом з чоловіком (дружиною) в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

Це означає, що якщо члену сім’ї військовослужбовця довелося звільнятися з місця постійної роботи через переїзд на нове місце служби і там не виходить працевлаштуватися, держава забезпечує соціальний захист таких осіб.

Крім того, Закон передбачає, що Кабінетом Міністрів України, місцевими радами, підприємствами, установами, організаціями можуть встановлюватися й інші пільги та гарантії соціального захисту сімей військовослужбовців.