Трудові права військовослужбовців та учасників тероборони


На урядовому сайті розміщено роз’яснення Координаційного центру з надання правової допомоги щодо трудових прав військовослужбовців та учасників тероборони.

Військова служба — це державна служба особливого характеру, що пов’язана із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Дія Кодексу законів про працю України не поширюється на несення військовослужбовцями військової служби. Однак у разі увільнення від іншої роботи для вступу на військову службу за ними зберігається попереднє місце роботи, посада і середній заробіток, а також відпускні. Та якщо до військової служби особа була безробітною, то на період військової служби виплата допомоги по безробіттю припиняється.

На всіх учасників територіальної оборони громад під час їх участі в заходах з підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Основні права та трудові гарантії військовослужбовців:

Військовослужбовці мають такі додаткові трудові права:

Після звільнення з військової служби для збереження місця роботи та посади працівник повинен вийти на роботу в день, що настає після дня взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (військкоматі) після його звільнення з військової служби. У його військовому квитку зазначається дата про призов і звільнення з військової служби та взяття на військовий облік.

Що робити, якщо права військовослужбовців порушені?

Негайно звернутися по безоплатну правову допомогу. Учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто на допомогу в складанні процесуальних документів (позовних заяв) та представництво їхніх інтересів у суді.