У Мінсоцполітики розповіли про підвищення пенсій


Підвищення пенсій у нашій країні — один з найважливіших інструментів справедливої оцінки праці людей, які роками розбудовували Україну. Ще на початку 2020 р. середня пенсія становила 3083 грн, а прожитковий мінімум — 3208 грн, повідомляють у Мінсоцполітики.  

Особливу увагу відомство сконцентрувало на підвищенні найменших пенсійних виплат для людей, які все життя працювали, але через низькі зарплати мають маленькі пенсії, в тому числі реалізувало ініційовану Президентом «вікову лінійку» доплат. Зокрема, минулого року було запроваджено щомісячну доплату людям, старшим за 80 років у розмірі 500 грн. Із жовтня цього року щомісячні доплати по 400 грн отримують пенсіонери віком від 75 до 80 років. А із жовтня наступного року доплату в 300 грн на місяць отримають люди, старші за 70 років. У цілому програма охопить близько 4 мільйонів пенсіонерів віком від 70 років.

Окремі програми підвищення пенсій були реалізовані для військових, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які мають інвалідність, та інших груп пенсіонерів. На наступний рік календар підвищень пенсій рік передбачає:

У результаті реалізації запланованих на наступний рік підвищень середня пенсія на кінець 2022 р. становитиме 4533 грн і на 15 % перевищуватиме фактичний прожитковий мінімум. А порівняно з початком 2020-го вона зросте майже на 50 %.