У зв’язку з перейменуванням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю внесуть зміни до форми звітності № 10-ПОІ


Мінсоцполітики підготувало зміни до форми звітності № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» та Інструкції щодо її заповнення у зв'язку з перейменуванням Фонду соціального захисту інвалідів на Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Проєкт наказу опубліковано на сайті Федерації профспілок України.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 23.01.1991 р. № 875 підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Форму звітності подають не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним — відділенню Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням. Зауважимо, що ще наприкінці 2020 р. Мінсоцполітики затвердило нову форму звітності № 10-ПОІ. Її потрібно було використовувати під час подання звіту за 2020 р. Наразі ж фахівці Мінсоцполітики підготували зміни до наказу від 27.08.2020 р. № 591 щодо цієї форми звіту та Інструкції щодо її заповнення. Зокрема, така потреба виникла з метою приведення назви Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до чинного законодавства. 

Відповідні зміни будуть внесені й до форми № 10-ПОІ (річна), тож швидше за все за 2021 р. потрібно буде звітувати вже за новою формою. Але це станеться тільки після набрання чинності відповідного наказу. Зазначимо, що зміст форми № 10-ПОІ не зміниться. Крім того, проєктом наказу передбачається внести зміни до заяви про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.